slider image 2 slider image 2 slider image 2 slider image 4
This is an example of a HTML caption with a link.
Zašto pelet

Drveni pelet se proizvodi iz usitnjenog drveta, prešanog pod velikim pritiskom koji omogućava prirodno vezanje drveta. Peleti su ekstremno gusti i imaju mali udio vlage (<10%). Pri izgaranju peleti proizvode znatno manje emisije NOx, SOx, te CO od dozvoljenih graničnih vrijednosti.

Proizvodnja drvenih peleta počela je u Europi i SAD-u za vrijeme naftne krize 70-ih. Peleti su pružili jeftinu i kvalitetnu zamjenu lož ulju za vrijeme trajanja krize. Popularnost su stekli ponovo 90-tih kada su zemlje počele poticati upotrebu obnovljivih izvora energije. Drveni peleti su mali i pravilnog oblika što omogućava automatsko doziranje s vrlo finim podešavanjem.

Karakteristike

Pošto je pelet proizveden isključivo od drveta, bez ikakvih dodataka, pelet ne sadrži nikakve tvari štetne po zdravlje. Drveni pelet je štedljiv, te održivi energent. Prosječno kućanstvo koristi oko 6 tona peleta na godinu. Kod odabira peleta potrebno je obratiti pažnju na kvalitetu proizvođača. Kvaliteta peleta je posebno bitna u domaćinstvima, gdje peleti upitne kvalitete mogu izazvati vrlo štetne posljedice.

Tehnologija

Drveni pelet se proizvodi iz usitnjenog drveta. Drvo se prvo mora osušiti na određeni stupanj vlage da bi bilo pogodno za daljnju obradu. Toplinska energija koja se koristi za sušenje drva je otpadna toplinska energija nastala proizvodnjom električne energije, te se ovim postupkom maksimalno iskorištava gorivo korišteno za proizvodnju električne energije. Nakon što je drvo osušeno i usitnjeno, ono prolazi kroz peletirku, stroj koji piljevinu protiskuje kroz matricu. Uslijed pritiska i utjecaja temperature, oslobađa se lignin koji služi kao prirodno vezivo te nastaju peleti. Formirani peleti odlaze na hlađenje te se pakiraju u vreće od 15 kg.

Ekonomska održivost
Grijanja na pelete ne pruža samo prednosti za okoliš i krajnjega korisnika, nego osigurava tržište za domaće tvrtke koje trebaju dopremiti gorivo, postaviti, održavati i servisirati sustave, kao i za proizvođače peleta te njihove dobavljače. Drveni pelet se proizvodi iz usitnjenog drveta, prešanog pod velikim pritiskom koji omogućava prirodno vezanje drveta, bez ikakvih umjetnih aditiva. Peleti su ekstremno gusti i imaju mali udio vlage (<10%).
Dugotrajnost
Investicija u novi sustav grijanja je skupa i treba imati smisla dugoročno. Povećanje cijena , te razno razni rizici karakteriziraju opskrbu fosilnih goriva (plina i nafte), dok je opskrba domaćim drvom mnogo sigurnija. Hrvatska ima dovoljno drvne građe da zadovolji potrebe tržišta dugi niz godina, pogotovo uz održivo gospodarenje šumama koje osigurava pozitivan godišnji prirast.
Ležernost i udobnost

Kotlovi za pelete odlikuju se visokim stupnjem komfora i čistoće. Energent (pelet) se doprema u spremnik, te se automatski prema potrebi ubacuje u ložište. Kontrola, doziranje, čišćenje, te odpepeljivanje je u potpunosti automatizirano. Jedino što Vama ostaje za napraviti je isprazniti spremnik pepela jedanput do dvaput tijekom sezone grijanja.

Peći na pelete imaju mnoge prednosti naspram konvencionalnih peći na drva. Peć napunjena peletima, automatski pruža konstantnu toplinu 2 do 3 dana, ovisno o modelu. Jedino što Vi trebate napraviti osim napuniti peć peletima je da jedanput do dvaput mjesečno trebate odstraniti pepeo. Paljenje, gašenje, nadzor i ostale funkcije možete daljinski kontrolirati putem upravljača ili mobitela.